Zonder titel 7

Rustenburgpark/Lunenburgsingel, Hoofddorp | Toon op de kaart »

Door: Piet Slegers

Als bovenmaatse zonnewijzers staan de omhoogreikende beelden van Piet Slegers (1923) in twee vijvers bij de woonwijk Toolenburg. Terwijl het gewone leven in deze woonbuurten zijn dagelijkse gang gaat, wijzen de spitsen van meer dan tien meter hoog naar de hemel en de zon. Ze zijn beschilderd met witte verf die het daglicht, vooral bij zonnig weer, scherp weerkaatst. De spitsen worden gespiegeld in het wateroppervlak. Die combinatie van spiegeling en weerkaatsing neemt de witte beelden als het ware op in de omgeving, waardoor ze veel lichter van gewicht lijken dan ze eigenlijk zijn. Ze krijgen zelfs iets van papieren vliegtuigjes, terwijl ze toch monumentaal zijn.

Piet Slegers maakt beelden met een heldere vorm die een relatie hebben met de natuur waarin ze staan: het gras, het water, de hemel, of een polder. Zijn kunstwerk 'Aardzee' (1982) in de Flevopolder is met een oppervlakte van 5 hectare een van de grootste kunstwerken van Nederland. Dit 'omgevingskunstwerk' laat met golvende aarden wallen zien hoe de zeebodem er op deze plek eens uitzag. Bij het Kröller-Müller museum op de Hoge Veluwe laat hij puntige metalen vormen, ingegraven in een gazon, het grasveld omhoogstuwen (Landschaps-zonneproject, 1979).

Het zijn voorbeelden van 'Land-art', een uit de Verenigde Staten overgewaaide kunststroming in de jaren zeventig. Deze kunstvorm maakte op grote schaal het landschap tot kunstwerk met ingrepen als landafgravingen en het omleggen van rivierstromen. De uitersten aarde en zon zijn altijd in het werk van Slegers aanwezig en hij wil een relatie tusen beiden leggen. Vandaar dat de beelden bij Toolenburg als futuristische kathedraalspitsen naar de hemel wijzen. Zelf zegt Slegers over die relatie tussen hemel en aarde: 'Ik wil nieuwe ruimte maken, een soort kosmische spanning.'

Zonder titel 7
Jaar plaatsing
1990
Materiaal
staal, verf

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer