Zonder titel 12

Raadhuisplein, Hoofddorp | Toon op de kaart »

Door: Hans van Lunteren

Als een harmonica ligt het beeld van gelast koper van Hans van Lunteren (1945) op het Raadhuisplein. Hoewel je er in kan kruipen is het beeld niet bedoeld als speelobject. Je komt dan vast te zitten omdat de ruimte zich binnenin vernauwt. Ook stelt het beeld niks voor, want het is geen harmonica of een blaasbalg. Wat wel opvalt is dat zijn trapsgewijze vorm een echo is van de trappen die leiden naar het plateau waarop het beeld ligt. Van Lunteren heeft vaker deze vorm gebruikt, bijvoorbeeld in een Botanische tuin, waar hij het beeld in de grond bevestigde. Het beeld werkt daar als een put waarin je het grondwater van de tuin kan zien. Hier in Hoofddorp is het beeld een verbinding tussen binnen en buiten: de harmonica ontvangt als het ware de bezoeker van het raadhuis met zijn grote opening en leidt hem naar de personeelsingang door de nauwe kant daarnaar te laten wijzen.

Van Lunteren wil zijn beelden niet alleen een verbinding laten zijn tussen boven en beneden, zoals in de botansiche tuin, of, hier in Hoofddorp, tussen binnen en buiten. Voor hem zijn de beelden ook een symbool voor de denkwereld van de mens: laat je innerlijke gedachten maar naar buiten gaan, lijkt hij te zeggen, en stel je ook open voor ervaringen van buitenaf. Zelf noemt hij beelden als deze een 'perfecte verbindingsvorm tussen het oneindige binnen en het oneindige buiten'.

Met zijn latere beelden reageert Van Lunteren in toenemende mate op de omgeving waarvoor ze gemaakt zijn. Hij gaat in op de geschiedenis van de plek of hij maakt zijn beelden zodanig dat ze veranderen met de voortgang van de tijd. Zo plaatste hij op het grasveld van de Vughtse strafgevangenis een stalen plaat met uitgesneden cirkels waarin jonge berkenboompjes werden geplant. De kruinen van deze berken zullen uitgroeien tot een soort plafond, om samen met de vloer een verblijfsruimte te vormen, een priƫel. In deze gevangenisomgeving krijgt van Lunterens idee over binnen en buiten dan wel heel concrete betekenis.

Zonder titel 12
Jaar plaatsing
1992
Materiaal
gelast koper

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer