Polderwerker

Polderplein, Hoofddorp | Toon op de kaart »

Door: Karel Gomes

Stoer is niet het woord voor deze bronzen polderwerker van Karel Gomes (1930), eerder nuchter en afwachtend, zoals polderarbeiders kunnen zijn. Deze polderwerker, met snor, pet en boezeroen, lijkt vanaf zijn sokkel uit te kijken over het titanenwerk dat is verricht: het graven van de 36 kilometer lange Hoofdvaart, het begin van de drooglegging van de Haarlemmermeerpolder in 1840. Het standbeeld is een monument voor al de mannen en vrouwen die de Haarlemmermeer hebben gemaakt tot wat het nu is. Gomes heeft daarmee een eerbetoon gebracht aan de oorspronkelijk polderbewoners. Het staat dan ook in het centrum van Hoofddorp, de eerste gemeente in de nieuwe polder. Geen wonder dat het beeld nu wordt beschouwd als hét symbool voor de wilskracht en onverzettelijkheid waarmee het land van het water werd gewonnen.

Karel Gomes, één van de meest bekende kunstenaars van de Haarlemmermeer, weet met zijn beelden rake en herkenbare typeringen neer te zetten. Zijn monument voor de Indiase vrijheidsstrijder Mohandas Ghandi op de Amsterdamse Churchilllaan is al net zo goed getroffen. Evenals als de polderwerker straalt de bronzen Ghandi de onverzettelijkheid van de eenling tegen schijnbaar te machtige krachten uit. Het geboetseerde oppervlak van Gomes beelden geven een grote levendigheid aan het geheel. Die levendigheid kenmerkt eveneens een tiental andere werken van Gomes in de Haarlemmermeer. De Polderjongen, beeldengroep De Recreanten en Leeghwater zijn slechts enkele voorbeelden. In opdracht van de H. Johannes de Doperkerk in Hoofddorp werkt hij aan een bijbelse tuin, waarvoor hij beelden maakt van figuren uit de Bijbel en inspirerende personen.

Karel Gomes studeerde aan de Amsterdamse Rijksacademie en leerde daar het traditionele vak van bronzen beelden vervaardigen.Hij legt in zijn werk sterk de nadruk op de uitdrukkingskracht van mensfiguren. Vaak zijn die levensgroot zodat de kijker er een echte relatie mee kan hebben.

Polderwerker
Jaar plaatsing
1988
Materiaal
Brons

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer