Philosophers Walk

Beukenhorst-Zuid, Hoofddorp | Toon op de kaart »

Door: Karin Daan

Met haar Philosophers Walk wil Karin Daan (1944), zoals ze zelf zegt, 'een moment van stilte en geestelijke rust in een enorm bedrijvig gebied' terugbrengen. Dit bedrijvige gebied is Beukenhorst-Zuid, dat geflankeerd wordt door het achterkanaal van de geniedijk. De geniedijk, inmiddels een Unesco monument, en het kanaal waren ooit onderdeel van het verdedigingswerk de Stelling van Amsterdam, en zijn nog steeds markant aanwezig in het grid van de Haarlemmermeerpolder. Daan wil met haar werk wijzen op het oorspronkelijke verleden van het gebied met een kunstwerk dat het tegenovergestelde van oorlog, verdedigen en aanvallen is: ze maakte een route die uitnodigt tot bezinning en meditatie.

Geïnspireerd door een monnikenpad tussen verschillende tempels in het Japanse Kyoto, de Philosophers Walk, plaatste zij een stalen regel in de lengte van het kanaal op het wateroppervlak. Deze regel, waarlangs je kan wandelen, loopt over een afstand van 565 meter en herstelt de rechte lijn van het achterkanaal die onderbroken is door een ecologische zone.

Karin Daan heeft de regel verdeeld in drie delen (met twee onderbrekingen van 80 meter). Elk van de drie lijnen heeft zij een thema meegegeven; de eerste lijn is een landingsstrip voor vogels die aan het einde ervan in 7 korven kunnen broeden. Dat is het aardse leven. De volgende stalen lijn eindigt in twee houten banken, waarop je, volgens Daan, 'alleen in de geest kan plaatsnemen', daarmee duidend op meditatie en geestelijk leven. Wel nodigt zij de wandelaar uit 's winters, mocht het kanaal voldoende bevroren zijn, op de banken te gaan zitten. Aangekomen bij de laatste lijn bereik je uiteindelijk een gekanteld plateau dat Daan de 'vlieger' noemt. Daarop staat met roestvrijstalen letters geschreven 'Hoogte Voor Verre Gedachten'. Het is een uitnodiging je eigen ideeënwereld ruim baan te geven. En als deze uitnodiging nog niet voldoende is, kun je inspiratie putten uit de vliegtuigen die op deze plek bij het opstijgen overvliegen.

Karin Daan wordt geschaard onder de kunstenaars van de Arnhemse School, zoals Bas Maters, Peter Struycken en Jan Hein Daniëls, die vanaf eind jaren zestig omgevingskunst maakten. Met stedebouwkundigen en architecten werkten zij nauw samen om correcties aan te brengen in de gebouwde omgeving, daar waar menselijke maat en karakter gemist werden. Karin Daan geeft met haar werk een plek betekenis, zoals in haar bekendste werk, het Homo-monument in Amsterdam.

Philosophers Walk
Jaar plaatsing
2010
Materiaal
staal, hout en riet

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer