Nevelpaarden

Nieuweweg / W.Bruinlaan, Hoofddorp | Toon op de kaart »

Door: Eric Claus

Wanneer op een herfstachtige ochtend de nevel optrekt boven de weilanden kun je ze zien staan, paarden dicht opeengepakt die warmte bij elkaar zoeken. Hun benen verdwijnen in de mist die nog laag over de aarde ligt. De beeldhouwer Erik Claus (1936) heeft dat dromerige moment met zijn 'Nevelpaarden' raak weten te treffen. Zijn bronzen beeld laat de dieren, door een paalachtige sokkel iets boven het grasveld getild, bijna met elkaar versmelten alsof de mist een bindmiddel is. De dieren zijn niet in alle details uitgewerkt en de benen zijn weggelaten, net als wanneer je ze op zo'n ochtend in werkelijkheid ziet.

Claus werd opgeleid aan onder meer de Grafische School en de Rijksacademie in Amsterdam. Op dat laatste instituut was hij van 1979 tot 1990 als hoogleraar werkzaam. Hij legde zich toe op het maken van prenten, bronzen beelden en het ontwerpen van penningen. Het impressionistische van de 'Nevelpaarden' (het beeld geeft een indruk weer van een snel voorbijgaand moment) is niet het meest typerend voor zijn werk. Bekender is Claus geworden met zijn penningontwerpen voor bijzondere gelegenheden, zoals de toneelprijzen Theo d'Or en de Louis d'Or. Daarnaast heeft hij vele beroemde en uiteenlopende personen geportretteerd als Koningin Beatrix, Simon Wiesenthal, Wim Duisenberg en Johan Cruijff. Claus tijdgenoten in de beeldhouwkunst zijn onder meer Arthur Sproncken en Claus' echtgenote Heleen Levano. Samen met Claus maakte Levano het bronzen zigeunermonument op het Museumplein in Amsterdam.

Weliswaar kan Claus met zijn bronzen beelden, waarin vaak letterlijk de boetserende hand te zien is, een klassieke beeldhouwer genoemd worden. Dat wil echter niet zeggen dat hij nieuwe middelen en vormen uit de weg gaat. Zijn Willem Drees Monument uit 1986 aan het Haagse Buitenhof is opgebouwd uit stalen constructiebalken, die samen het profiel van de na-oorlogse staatsman vormen. Het kunstwerk is door het materiaalgebruik behalve een monument voor de PvdA politicus, een eerbetoon aan de arbeiders voor wie hij opkwam.

Nevelpaarden
Jaar plaatsing
1975
Materiaal
Brons

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer