Mobile

Kruising Skagerrak / Van Heuven Goedhartlaan, Hoofddorp | Toon op de kaart »

Door: Dick Box

De titel van dit kunstwerk, Mobile, is het Latijnse woord voor beweging. En dat is ook het meest opvallend aan dit stalen beeld, want onder invloed van de wind bewegen de drie horizontale metalen balken voortdurend van positie. De balken zijn ieder op een beweegbare pin geplaatst, zodat de elementen onderling altijd een ander patroon vormen. Die verandering gaat nooit heel snel, waardoor er een soort langzame dans ontstaat van de drie schijnbaar zwevende balken. De spiegeling in de vijver van het revalidatieoord Bornholm veroorzaakt een dromerig effect, als een kalm voortbewegende zwaan op het wateroppervlak.

Bewegende beelden zijn een vondst uit de jaren dertig van de twintigste eeuw. De Amerikaan Alexander Calder maakte toen zijn eerste zogenaamde 'mobiles', vrolijk gekleurde metalen plaatjes hangend aan draden. In de jaren zestig borduurde George Rickey, eveneens uit Amerika, hierop verder. Hij maakte constructies van glanzende platen metaal, die op een sokkel vrij konden bewegen in de wind. Deze vorm van bewegende sculpturen kreeg de benaming 'kinetische kunst', naar de Griekse term voor beweging. De beweging kon worden veroorzaakt door de wind, door een motor of door een handeling van het publiek.

Samen met de kunstenaar Gerhard von Graevenitz werd Dik Box in Nederland in de jaren zestig en zeventig een navolger van Rickey. Hun oogmerk was te laten zien dat kunst, net als het leven, altijd aan verandering onderhevig is. Voor een verpleeg- en revalidatieoord als Bornholm, waar mensen op een kruispunt in hun leven zijn opgenomen, is het kinetische kunstwerk van Box dan ook een treffend symbool.

Mobile
Jaar plaatsing
1980
Materiaal
roestvrijstaal

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer