Lichtnaald

Brandweerkazerne Adrianahoeve, Hoofddorp | Toon op de kaart »

Door: Frans en Maria de Boer Lichtveld

Uit het water van de vijver bij de brandweerkazerne steekt resoluut een spits toelopende naald de lucht in. Overdag glanst het roestvrijstalen kunstwerk je tegemoet en 's avonds straalt neonlicht tussen de opening die de naald verticaal in tweeën deelt. Vrolijk kun je dit beeld van Frans en Maria de Boer Lichtveld niet noemen, wel optimistisch en zelfverzekerd. Veel kunstwerken bij moderne gebouwen willen de harde kantjes van de omringende architectuur verzachten door er iets poetisch tegenover te stellen. Deze naald lijkt er echter nog een schepje bovenop te doen en te jubelen dat de moderne tijd van industriële materialen en hoekige vormen is aangebroken. Daarbij wordt het blinkende staal nog eens weerspiegelt in het wateroppervlak, hetgeen het afwerende effect verdubbelt.

Het kunstenaarspaar De Boer Lichtveld heeft diverse gebouwen in Nederland, zowel buiten als binnen, gemarkeerd met hun werk. Soms dit soort oprijzende constructies, elders met werk dat uitsluitend uit licht bestaat. In hun lichtprojecten heeft de ingreep de functie bepaalde delen van een gebouw aan te geven, zoals in het Haarlemmermeerse Raadhuis. De lichtsculpturen voor interieurs als bedrijfsruimten zijn weer een ander aspect van hun werk. Deze objecten hangen als spionerende buitenaardse reismachines boven de hoofden van de bezoekers. Frans de Boer Lichtveld studeerde bij de beeldhouwer Sjinkichi Tajiri, die in de jaren zestig zijn futuristische visie op het leven in de nabije toekomst gaf.

De Boer Lichtveld maakte in navolging van zijn leraar kunstwerken van materialen als staal en plexiglas die herinnerden aan NASA ruimtevaartschepen. In 1970 ontstond zo het werk Space Detector, een kruising tussen een ruimtehelm en maanlander. De latere werken zijn een samenwerkingsverband met Maria de Boer Lichtveld. Het geloof in de vooruitgang is altijd een onderdeel van hun werk, getuige Frans de Boer Lichtvelds uitspraak: Bij moderne kunst is het van wezenlijk belang de architectuur bij het ontwikkelen te betrekken. Wij gebruiken dan ook veel spiegelend roestvrijstaal, perspex, neonlicht en glas. Het space-achtige is belangrijk.

Lichtnaald
Jaar plaatsing
1986
Materiaal
roestvrijstaal, neonlicht

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer