De zwevende man

Van Heuven Goedhartlaan, Hoofddorp | Toon op de kaart »

Door: Stang Gubbels

Net boven het water van een vijver bij bedrijvenpark Graan voor Visch zweeft een man; althans, de contouren van een mens. Volgens de titel van het roestvrijstalen beeld zweeft hij, maar het kan net zo goed anders zijn, want, zegt de maker Stang Gubbels (1966): 'de figuur stijgt uit het water op, of hij komt aanwaaien, je weet het niet. Het is een beweging die stilstaat en nog alle kanten op kan. Dat vind ik mooi.' Stang Gubbels is opgeleid als grafisch ontwerper aan de kunstacademie in Rotterdam en specialiseerde zich in pictogrammen, voorstelllingen die het publiek in één oogopslag vertellen wat ze aanduiden: hier is de wc, hier koop je broodjes, hier vertrek je, daar kom je aan.

Met De zwevende man is het net even anders. Dat mag ook, want het is een kunstwerk en dan is het saai als er niets meer te raden overblijft. Dus kunnen we ons ook afvragen of dit niet de mythologische Narcissus is, de jongeman die zichzelf zo bewonderde dat hij voortdurend naar zijn weerspiegeling in het water bleef staren. Tot hij zich te ver voorover boog en verdronk in zijn eigen spiegelbeeld. Het is dat beslissende moment waarin we in onzekerheid blijven wat de volgende seconde brengt. Daardoor blijft het beeld spannend. Gubbels is er echter nuchter over (hij blijft als ontwerper de man van de directheid) als hij vertelt: 'Ik houd het altijd simpel. Bij dit ontwerp ben ik vooral uitgegaan van het gegeven dat het beeld tussen twee gebouwen zou komen die allebei met luchtvaart te maken hebben'.

Op Gubbels' website staat te lezen: 'Stang Gubbels verstangt alles in zijn omgeving'. In de praktijk houdt het in dat Gubbels alles vereenvoudigt tot heldere zwarte contouren en lichte kleuren. Daarbij lijkt hij wel wat op Dick Bruna die al in de jaren vijftig met dezelfde vereenvoudiging en gekleurde platte vlakken Nijntje uitvond. Zelfs Gubbels oorspronkelijke voornaam Constantijn moest eraan geloven en werd afgekort tot Stang. Maar de Vallende man straalt dromerigheid uit, daarbij geholpen door diens prachtige weerspiegeling in het rimpelende water. De pictogrammen echter, hoewel gemaakt om functioneel te zijn, hebben steeds iets onontkoombaar komisch.

De zwevende man
Jaar plaatsing
2001
Materiaal
roestvrij staal

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer