De wandelende mens

Hoofddorp | Toon op de kaart »

Door: Houseago, Thomas

'De gorilla', noemen de werklui het rode beeld van kunstenaar Thomas Houseago dat zij in Beukenhorst-zuid hebben neergezet. Sumoworstelaar kan je het ook noemen, maar Houseago zelf houdt het op reuzenbaby. Het is wel een baby waar je met een autobus onderdoor kan rijden: negen meter hoog en veertien meter breed. Temidden van al die officiele gebouwen waar serieuze zaken worden gedaan is deze baby een vrolijke noot waarbij je even glimlacht voordat je weer achter je bureau gaat zitten. Die eenvoud van de vorm komt voort uit het maakproces: Houseago knipte als eerste idee enkele platte vormpjes uit een chocoladedoos en zette die in elkaar. Gewoonijk maakt Houseago zijn beelden zelf, maar omdat het hier zo'n grote opdracht was moest hij voor het samenwerken met een constructeurs- en metaalbewerkingsbedrijf, en een ingenieursbureau dat met de computer de stevigheid van de constructie berekende.

Al die techniek om het beeld te maken staat wel ver af van de herinneringen die Houseago inspireerden tot het maken van zijn gigantische baby. In het Engelse Dorset, waar hij tijdens vakanties bij zijn oma logeerde, werd hij gefascineerd door een prehistorische krijttekening in het landschap die door de lokale bevolking 'De Reus' werd genoemd. En in de Hollywood film 'Gladiator' uit 2000 keek hij vooral naar het decor van gigantische standbeelden van goden en helden. Dat soort monumentale beelden, vindt Houseago, inspireren de kijker tot het ervaren van iets dat groter is dan henzelf, want, zegt hij, 'het is sculptuur die ruimte schept voor onze relatie met het onbekende, onze dromen. Mensen hebben dat nodig. Ze weten dat er meer is tussen hemel en aarde.'

Houseago heeft een speciale band met Nederland, omdat hij begin jaren negentig een kunstopleiding aan het Amsterdamse instituut De Ateliers doorliep. Gewoonlijk werkt Houseago in eenvoudige materialen als gips en triplex dat hij zelf met de hand vormt. Zjn voorbeelden haalt Houseago uit de geschiedenis van de twintigste eeuwse kunst: voor zijn figuren die regelrecht uit een droom lijken te komen gaat hij te rade bij de Surrealisten, de Hip-hop kunstenaar Keith Haring inspireert hem tot vereenvoudigde mensfiguren met een vrolijke kleur als in Hoofddorp.

De wandelende mens
Jaar plaatsing
2004
Materiaal
Staal gemoffeld

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer