Bright Eyes

Noordelijk Randweg, Nieuw-Vennep | Toon op de kaart »

Door: Wim Poppinga

Een glooiende groenstrook langs een woonwijk aan de noordrand van Nieuw-Vennep biedt een prachtig uitzicht over het polderlandschap richting Hoofddorp, Schiphol en één van de drie ijle bruggen van de spaanse architect Santiago Calatrava. Vormgever Wim Poppinga besefte dat het uitzicht een uniek gegeven is van die plek. Terwijl de Haarlemmermeerpolder zich vanaf het midden van de 19de eeuw ontwikkelde, was er nauwelijks een moment dat de polderbewoners stil bleven staan bij de schoonheid en het verleden van hun polder.

Poppinga gebruikte het gegeven van altijd maar vooruit kijken in zijn 10 'uitzichtsbanken', die de wandelaar gelegenheid bieden te genieten van het weidse panorama dat deze plek biedt. Poppinga ontwierp de witte banken in de vorm van een verrekijker (vandaar de titel 'binocle'), verspreid over de glooiïngen van de groenstrook. Ze bieden als een ouderwetse rieten strandstoel voor twee of meer personen een blik vooruit en bescherming in de rug. Maar in tegenstelling tot die krakerige strandkuipen zijn deze banken vervaardigd van wit gietbeton dat het heldere polderlicht reflecteert. Ze worden iets van de grond getild door zwarte stalen poten, als van schapen. Die dunne poten vallen vanaf een afstand niet op, waardoor de witte ronde vormen in het landschap lijken te zweven. In het speciaal in Spanje geproduceerde fijne gietbeton zijn stukjes glas verwerkt die glinsterend oplichten wanneer bij zonsondergang het licht laag staat.

Wim Poppinga studeerde vormgeving aan het Berlage Instituut en aan de Design Academy in Eindhoven. Hij ontwerpt inrichtingen voor parken en landschappelijke ruimtes waarvoor hij tevens elementen als meubilair en bruggen vormgeeft. Hij gaat ervan uit dat het ervaren van dat soort groenplekken vooral bestaat uit wandelen en genieten van onverwachte uitzichten. Voor het verwaarloosde Reidingpark in Drachten liet hij een heuvel ontdoen van de begroeiing en legde een slingerpad aan dat de wandelaar de plek steeds van een andere kant laat ervaren. Als rustpunten plaatste hij een aantal zitbanken, net als in Nieuw-Vennep van wit gietbeton, die 's avonds van binnenuit oplichten.

Bright Eyes
Jaar plaatsing
2010
Materiaal
Betonnen banken 10 stuks

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer