Boothuis en sloep nr.4

Bedrijvenpark De President, Hoofddorp | Toon op de kaart »

Door: Jeroen Doorenweerd

Kunnen kunstwerken een vlucht uit de werkelijkheid bieden? Die van Jeroen Doorenweerd (1962) in ieder geval wel. Zijn boothuis met sloep bij Bedrijvenpark De President roept je als het ware toe: 'Kom vanachter je bureau en maak een boottochtje!'. Het bedrijvenpark grenst aan het water en het was voor Doorenweerd, kind van een schippersechtpaar, vanzelfsprekend dat hij een relatie zou leggen tussen land en water. Het houten boothuis, waar je via een steiger naartoe loopt, heeft de omgekeerde vorm en constructie van de romp van de sloep die erin huist. Van verre word je er al naartoe gelokt door de aantrekkelijke architectuur. De sloep zelf is een ambachtelijk en perfect geconstrueerd prachtexemplaar, naar oude tekeningen gemaakt in Friesland. Hij is van donker gebeitst hout waarin je wel met zijn achten kan. Hij past naadloos in de exact uitgesneden bootvormige steiger onder de overkapping. Neem de boot en je zit direct midden op het water, of het nu is om je te bezinnen op het leven of om er met de collega's een 'heidemiddag' van te maken.

Doorenweerds kunstwerken bieden vaker een ontsnapping uit de dagelijkse sleur, uit het gevoel opgesloten te zijn. Heel letterlijk kreeg dat vorm in zijn zwembad voor een zwaarbewaakte gevangenis in Vught. Dat werd overigens wel gebouwd, maar mag uiteindelijk niet gebruikt worden, vindt de gevangenisdirectie. De vlucht uit de realiteit zou er wel eens een heel reële ontsnapping kunnen betekenen. Ook voor de Overijsselse gemeente Hardenberg deed hij het voorstel een zwembad te maken, en wel in de rivier Overijsselse Vecht, een onbruikbare waterweg waarmee niemand raad wist. Ontsnappen betekent voor Doorenweerd een moment van één zijn met de elementen, van het gevoel 'er even niet te zijn'. Maar dan wel vlakbij plaatsen waar gehaast wordt of druk gewerkt, zoals in het bedrijvenpark.

In 2011 ontwierp hij bij een snelweg in een ongebruikte waterplas van 100 x 100 meter een eiland. Naast het voorbijrazende verkeer zou dit Robinson Crusoë-achtig eiland, dat vooralsnog een ontwerp is gebleven, een jongensboek achtige indruk maken, met een strand aan een baai, een scheepswrak, een boom en een rotshelling. Toch is Doorenweerd geen landschapsarchitect, want, zegt hij zelf, 'dat eiland wordt geen natuurgebied. Het is een sculptuur.'

Boothuis en sloep nr.4
Jaar plaatsing
2006
Materiaal
Hout

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer