Bank

F. Mullerstraat / M. Wibautstraat, Hoofddorp | Toon op de kaart »

Door: Dora Dolz

'Uitzinnigheid' is het eerste woord dat in je opkomt wanneer je de keramieken zitbank van kunstenaar en ontwerper Dora Dolz ziet. In fel blauw, geel, groen en roze staat op een hoek van twee straten in een hollandse strakke nieuwbouwwijk dat vrolijke zitmeubel waarin je met wat fantasie een vlinder kunt ontdekken. Het blauwe vlinderlijf in het midden heeft twee roze vleugels en het insect lijkt zich op een gele bloem met groene stippen te hebben genesteld.

We zijn in Nederland gewend aan de verantwoorde en nuchtere eenvoud die met het Calvinisme in onze volksaard geslopen is. Uitbundige versieringen zijn uit den boze, de strakke lijn bepaalt het straatmeubliair, van brievenbus tot bushokje. Toen Dora Dolz zich in 1965 vestigde in Nederland en in Rotterdam ging wonen, miste ze de kleur, warmte en levendigheid van haar vaderland. In haar Spaanse geboortedorp speelde ze met een vriendinnetje bij de fontein op het plein en op een bank onder de bomen kreeg ze haar eerste kus. Al haar ontwerpen, van straatmeubilair tot schilderijen, tapijten, kleden en glazen objecten zijn doordrongen van heimwee naar de kleurigheid van Spanje. Iedereen die wel eens in Barcelona de uitbundig gekleurde gebouwen van architect Antonio Gaudí heeft gezien, herkent dezelfde versieringsdrang in Dolz' werk.

Toch is haar werk niet onbekommert vrolijk: haar ijle glazen objecten als kroonluchters, kandelaars en drinkglazen verwijzen in hun breekbaarheid naar de vluchtigheid van het leven. Zelf ziet ze haar glasontwerpen dan ook als vanitassymbolen, tekens van vergankelijkheid. Het gevoel als Spaanse in Nederland nergens echt thuis te zijn komt tot uiting in haar lievelingslied 'La Golondrina', over een zwaluw die steeds maar zwerft en nergens thuis is. De zitbank is dan ook niet alleen een vrolijk object: de vlinder vindt nooit rust en leeft nooit lang.

Bank
Jaar plaatsing
1992
Materiaal
geglazuurd keramiek

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer