Arc

Vinexwijk Stellinghof, Vijfhuizen | Toon op de kaart »

Door: R.W. van de Wint

Als monumentaal welkom staat bij de ingang van de vinexwijk Stellinghof bij Vijfhuizen een torenachtige constructie van 13 meter hoog. De titel van het sculptuur, gemaakt van roestbruin Corten staal, is al net zo plechtig: Statica (ofwel stil, onbeweeglijk). Deze sculptuur van Rudi van de Wint geeft iets voornaams aan de nieuwbouwwijk erachter, net als in vroeger tijden de hoogte van de toren van de kerk of het stadhuis het belang van dorp of stad onderstreepte. De naar de hemel reikende Statica is het oostelijke onderdeel van een groep van 5 sculpturen die door Stellinghof slingert. Poetica (dichtkunst) in het zuiden verbeeldt als een groep van negen bovenmaatse en bleekgroene koperen 'grassprieten' de natuur en de aarde. Dynamica (beweging) zijn twee boomachtige sculpturen van roodbruin staal, geplaatst daar waar ze naar verloop van tijd zullen opgaan in een bomenaanplant. Met hun omhooggaande takken vormen ze een verbinding tussen de aarde en de lucht. Arc (poort) aan de noordzijde tenslotte vormt met zijn vreemde, bijna bijbels monumentale aandoende vorm een poort voor de bewoners, herinnerend aan het gegeven dat het hier een woonkern betreft. Speira compleert het geheel.

De vier kunstwerken van Van de Wint staan in een nieuwbouwwijk met een heel eigen karakter, ontworpen door stedebouwkundige Liesbeth van der Pol. Ze zijn zo geplaatst, dat ze een verbinding maken tussen het bestaande Vijfhuizen en de Vinexwijk. Tevens fungeren ze als baken van herkenning in deze woonwijk die, als iedere nieuwbouw, nog ingeleefd moet worden. Deze sculpturen helpen daarbij. Ze markeren plekken waar elke bewoner zo zijn associaties en gedachten bij kan hebben. Al was het maar tijdens de dagelijkse wandeling of om er de kinderen bij te laten spelen.

De vier elementen en verbinding tussen cultuur en natuur, met een half oog naar de oneindigheid, keert steeds weer terug in Van de Wints beelden en schilderijen. Voor koningin Beatrix maakte hij in paleis Noordeinde een plafondschildering van een heelal waarin je lijkt te worden opgezogen. Zijn wandschilderingen 'Oneindige ruimte' in de Tweede Kamer (die we dagelijks op het NOS journaal kunnen zien) vormen wellicht een vingerwijzing dat er nog een wereld bestaat buiten de politiek. In zijn levenswerk en gesamtkunstwerk De Nollen, een natuurgebied onder Den Helder, trachtte Van de Wint een ultieme relatie te leggen tussen kunst, architectuur en natuur.

Arc
Jaar plaatsing
2003
Materiaal
koper, Corten staal

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer