Spoorwegstation

Spieringweg 510, 2141 EB Vijfhuizen | Toon op de kaart »

Rijksmonument
Huidige functie: Woonhuis
Bouwjaar: 1912

Kenmerken

Stationsgebouw met wachtkamer, loketten en bagage/goederenruimte op de begane grond. Stationswachterswoning op 1 verdieping. De zuidgevel is witgepleisterd; de andere gevels zijn wit geschilderd. De gevel heeft banden van geglazuurde baksteen. De vensters hebben ontlastingsbogen. In de boogtrommels bevinden zich tegeltableau 's. Het dak is gedekt met rode geglazuurde kruispannen. In het interieur zijn de aanpassingen voor de woonfunctie beperkt gebleven en is het stationskarakter enigszins bewaard gebleven. Het vroegere emplacement is door begroeiing niet meer herkenbaar.

Geschiedenis

Toen Haarlemmermeer in 1912 een spoorlijn kreeg, zijn er stations gebouwd in Vijfhuizen, Hoofddorp en Nieuw Vennep. De spoorlijn is in 1935 opgeheven.

Situatieve kenmerken

Het station torent hoog uit boven het vlakke polderland en vormt van kilometers in de omtrek zichtbaar een zeer karakteristiek object in het landschap.

Redengevende omschrijving

Het is een van de twee nog bestaande stations van de oude Haarlemmermeerse spoorlijn (Hoofddorp en Vijfhuizen). Het is gebouwd volgens een ontwerp van de spoorwegen dat ook gebruikt werd voor de stations te Hoofddorp en Vinkeveen. Materiaalgebruik en ornamenten zijn typerend voor de periode. De landelijke situering is vrij uniek voor een spoorwegstation. De meeste nog uit deze tijd daterende stations staan temidden van stedelijke bebouwing. Dit pand is beeldbepalend voor de wijde omgeving.

Spoorwegstation
Soort
Spoorwegstation
Bouwkundige staat
Goed

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer