Polderhuis met woonhuis

Marktplein 47, 2132 DA Hoofddorp | Toon op de kaart »

Rijksmonument
Huidige functie: publieke functie
Bouwjaar: 1913

Kenmerken

Overheidsgebouw in de voor deze gebouwen typerende neo-classicistische stijl. Twee verdiepingen - bovenste in de kap. Aangebouwd woonhuis. Gevels gemetseld met rode steen, verzwaarde muur-dammen en siermetselwerk ter hoogte van de eerste verdiepingsvloer. Zware kroonlijst welke in het midden van de voorgevel wordt gesierd met het polderwapen. Natuurstenen banden in het metselwerk. Tevens natuurstenen omlijsting van de voordeuren. Stoep met treden. Dak gedeeltelijk plat (zink) met vier schoorstenen. Dakschilden met leien gedekt. Bouwstijl en materiaalgebruik zetten zich voort in de aangebouwde woning.

Geschiedenis

In 1910 resulteerden onderhandelingen tussen polderbestuur en het gemeentebestuur in een definitieve plaats voor het Polderhuis. Dit zou gebouwd worden op de plaats waar toen markt gehouden werd. Het Marktplein zou op kosten van het Polderbestuur verplaatst worden naar een speciaal daarvoor te dempen stuk Kruisvaart. Dit is nu het huidige Marktplein. Op het oude Marktplein verrees in 1913 het Polderhuis.

Situatieve kenmerken

Het Polderhuis domineert samen met het oude Raadhuis, Hotel de Beurs en de Gereformeerde Kerk het centrum van Hoofddorp.

Redengevende omschrijving

Dit pand is beeldbepalend voor het centrum van Hoofddorp. De bouwstijl is kenmerkend voor de stijl van overheidsgebouwen uit het begin van deze eeuw.

Polderhuis met woonhuis
Soort
Overheidsgebouw (Waterschap/Polderhuis)
Bouwkundige staat
Goed

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer