Oude Raadhuis

Hoofdweg 671, 2131 BC Hoofddorp | Toon op de kaart »

Rijksmonument
Huidige functie: Theater
Bouwjaar: 1867

Kenmerken

Neo-classicistisch gebouw. Deze stijl is kenmerkend voor overheidsgebouwen uit de vorige eeuw. De hoofdvorm is 3-beukig. Het gebouw heeft één verdieping en een zolder. De gevels zijn opgetrokken uit rode steen, in kruisverband en afgedekt met een zware, bij de middenbeuk rijkelijk versierde kroonlijst. Hout en waterlijsten bevinden zich op de hoogte van de eerste verdiepingsvloer. Het dak is gedekt met blauw gesmoorde geglazuurde Hollandse pannen. De middenbeuk heeft gedeeltelijk een plat dak dat is afgezet met een smeedijzeren hek en voorzien is van een klokkentorentje met koperen dak (de klok bevindt zich in het nieuwe Raadhuis). De voorgevel heeft een rijk geornamenteerd balkon het gemeentewapen van Haarlemmermeer.

Geschiedenis

Twaalf jaar na het instellen van de gemeente Haarlemmermeer kreeg deze gemeente een eigen raadhuis. In de loop der tijden is er het een en ander veranderd in en naast het raadhuis. Er is een aantal bijgebouwen gebouwd om het groeiende aantal ambtenaren op te vangen. Uiteindelijk heeft men er in 1980 toe moeten overgaan een nieuw raadhuis te bouwen. Sindsdien doet dit gebouw geen dienst meer als raadhuis.

Situatieve kenmerken

Het oude raadhuis ligt in het centrum tegenover de Beurs, het Polderhuis en de Gereformeerde Kerk. Deze vier gebouwen begrenzen het kruispunt.

Redengevende omschrijving

Dit architectonisch goede gebouw heeft door zijn functie een belangrijke rol gespeeld in het bestuur en het dagelijkse leven van Haarlemmermeer. Het is beeldbepalend voor het centrum van Hoofddorp.

Oude Raadhuis
Soort
Raadhuis
Bouwkundige staat
Goed

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer