Kerk en pastorie

Hoofdweg 774, 2132 BW Hoofddorp | Toon op de kaart »

Rijksmonument
Huidige functie: kerk (Ned. Hervormd) / Pastorie
Bouwjaar: 1858 / kort na 1858

Kenmerken

Kerk Zaalkerk met zadeldak. Voorgevel en zuid-westgevel gepleisterd en voorzien van een eenvoudige ornamentering. Noord-oostgevel en achtergevel opgetrokken met rode steen in kruisverband. Het dak is gedekt met blauwgesmoorde kruispannen. De deels in de gevel ingebouwde toren is bovendaks bekleed met leien. In gevels rondboogvenster en in voorgevel een rozetraam. Pastorie Woonhuis met één verdieping plus zolder. Het huis heeft qua stijl en ornamentering overeenkomsten met de naastgelegen kerk. Getoogde vensters in gevels. Voorgevel en zuid-westgevel gepleisterd. Overige gevels met rode steen in kruisverband gemetseld. Rozet-vormige muurankers. Zware kroonlijst. Het zadeldak waarvan de nok evenwijdig loopt aan de weg, is gedekt met blauw gesmoorde kruispannen. Topgevels steken bovendaks door.

Geschiedenis

Deze kerk ligt een stukje buiten het centrum. Dit komt omdat de gronden in het centrum niet direct beschikbaar waren en men niet langer met de bouw van een kerk wilde wachten.

Situatieve kenmerken

Het complex kerk + pastorie ligt net buiten het centrum.

Redengevende omschrijving

Kerk Deze kerk met naastgelegen pastorie is beeldbepalend voor dit gedeelte van Hoofddorp. In zijn eenvoud is dit een aantrekkelijk gebouw. Uiterlijk heeft deze kerk nog de oorspronkelijke vorm. Pastorie Architectonisch aantrekkelijk gebouw dat samen met de naastgelegen kerk beeldbepalend is voor dit gedeelte van Hoofddorp. Het deftige uiterlijk van dit woonhuis is kenmerkend voor de huisvesting die aan het eind van de 19 eeuw gegund werd aan predikanten.

Kerk en pastorie
Soort
Kerk / Pastorie
Bouwkundige staat
Goed

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer