Graf dr. J.P. Heye

Dr. Heijelaan nabij nr. 80 , Abbenes | Toon op de kaart »

Gemeentelijk monument
Huidige functie: Grafmonument
Bouwjaar: 1876

Kenmerken

Het graf is vervaardigd uit hardsteen. Het opschrift van het graf luidt als volgt: "De Nederlandsche jeugd aan den kindervriend en dichter Dr. J.P. Heye 1809 - 1876"

Geschiedenis

Al in 1865 besloot dr. Heye dat hij in Abbenes begraven wilde worden. Hij vroeg toestemming om een familiegraf te mogen stichten. Toen hij deze toestemming kreeg schonk hij 1/3 bunder naastliggend land aan de Hervormde gemeente van Abbenes. Het grafmonument zelf is betaald door de Nederlandse schooljeugd.

Situatieve kenmerken

Het graf ligt aan de rand van het dorp in een plantsoen. Een laantje afgesloten met een hek geeft toegang tot het graf.

Redengevende omschrijving

Het grafmonument en de naastliggende begraafplaats zijn een goed voorbeeld van de 19e eeuwse wijze van begraafplaatsen aanleggen. Dr. Heye heeft deze plek tevens bedoeld als een rustgevende omgeving waar men kon wandelen. Dit is op zich heel typerend voor de filosofie achter de 19e eeuwse begraafplaats. Men wilde de dood letterlijk verbloemen in een aangenaam wandelparkje. De belangrijkste reden voor bescherming van dit graf is echter de historische rol die dr. J.P. Heye gespeeld heeft in de zuidelijke punt van Haarlemmermeer. Bovendien is J.P.Heye een van de meest bekende 19e eeuwse dichters geweest. Hij schreef ook vele bekende volksliedjes, zoals "De Zilvervloot" en "In 't Groene Dal, in 't Stille Dal"

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer