Boerderij Schapenburg

Spieringweg 536, 2141 EC Vijfhuizen | Toon op de kaart »

Gemeentelijk monument
Huidige functie: Woning
Bouwjaar: ± 1861

Kenmerken

L-vormig woonhuis met zadeldaken. Bedrijfsdeel met zadeldak aangebouwd. De flauwe dakhelling is kenmerkend voor de bouwtijd. De gevels zijn opgetrokken met rode steen, met trasraam, vlechtingen en strekken in gele steen. De vlechtingen worden vanaf de goten naar de nok kleiner. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. In de muren zitten Rozetvormige gietijzeren muurankers. De woning heeft uitgesneden windveren en versierde gootlijsten. Het bedrijfsdeel heeft strakke windveren. Zwart geglazuurde Hollandse pannen dekken de woning. Op het bedrijfsdeel liggen asbestcement golfplaten. Het huis heeft nog de oorspronkelijke kozijnen met deels zes-ruiter-ramen, behoudens de zuid-west gevel, waarvan raam en deur van latere datum zijn (begin 1900?). Ramen zijn voorzien van groene luiken. Het bedrijfsgedeelte heeft ronde gietijzeren ramen. Onder het voorste deel van het huis ligt een kelder waardoor de begane-grond-vloer van dit deel hoger ligt dan in het overige deel. Het dak van de woning is voorzien van een dakkapel van recente datum. De oprit wordt gemarkeerd door twee gietijzeren zuiltjes.

Geschiedenis

Dit pand komt voor op de lijst van Burgemeester Amersfoordt onder de naam "Hoofdingeland". Op latere transportakten o.a. uit 1845 en 1854 wordt de boerderij "Schapenburg" genoemd.

Situatieve kenmerken

Alleenstaand

Redengevende omschrijving

Deze boerderij heeft architectonische waarde: een evenwichtige gevelindeling en een rijke detaillering; hij vertoont enige Betuwse invloeden. De boerderij is gebouwd in de eerste jaren na de droogmaking. Hij is beeldbepalend voor dit stukje Spieringweg.

Boerderij Schapenburg
Soort
Boerderij
Bouwkundige staat
Goed

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer