Boerderij Onze Lust

IJweg 1092, 2133 MH Hoofddorp | Toon op de kaart »

Gemeentelijk monument
Huidige functie: woonhuis
Bouwjaar: onbekend

Kenmerken

Het gebouwtype is een koprompboerderij, waar het bedrijfsdeel door nieuwbouw is vervangen. De voorgevel heeft een symmetrische indeling. De voordeur zit in een boogvormig kozijn met daarboven een balkon. Hierop komen openslaande deuren uit die zijn opgenomen in een poortachtige constructie, gevormd door pilasters met een tympaan en kroonlijst erboven. De windveer is gedecoreerd. De kap is gedekt met zwarte Hollandse pannen. Het balkon wordt ondersteund door stenen consoles. Tussen balusters en leuning is siersmeedwerk aangebracht. Het gevelmetselwerk is van rode bakstenen.

Geschiedenis

Het woonhuis is onderdeel van een voormalige boerderij , waarvan het bedrijfsgedeelte is afgebroken en herbouwd als recreatiezaal, weliswaar met behoud van vorm en afmetingen.

Situatieve kenmerken

Aan de linkerzijde is rond 1900 een houten tuinhuisje opgetrokken. Het is nog in de oorspronkelijke staat. De voortuin is in Engelse landschapstijl aangelegd.

Redengevende omschrijving

Het gebouw heeft monumentale waarde vanwege: - de architectuur - de stedebouwkundige situering met landschapstuin De monumentale waarde beperkt zich tot het voorhuis.

Boerderij Onze Lust
Soort
Boerderij
Bouwkundige staat
Goed

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer