Boerderij Olmenhorst

Lisserweg 485, 2165 AS Lisserbroek | Toon op de kaart »

Gemeentelijk monument
Huidige functie: woonhuis en bedrijfsruimte
Bouwjaar: ca 1894 / 1906

Kenmerken

Van voren af gezien doet de boerderij denken aan een stelp. Er is evenwel een nok en de achtergevel is hoger dan de zijgevels. De bovenste helft van het dak is gedekt met riet en op het ondergedeelte liggen rode verbeterd-Hollandse pannen. Het woongedeelte is gemoderniseerd en bevat thans twee woningen. De voorgevel heeft een iets vooruitspringende middenpartij met topgevel. Horizontale banden van pleisterwerk. Metselwerk is van waalsteen in kruisverband. In het ondergedeelte drie schuiframen met licht getoogde bovendorpel, waarboven ontlastingsbogen met sluitstenen. Op de verdieping een drielicht met verhoogd halfcirkelvormig middengedeelte. Ter weerskanten een medaillon met "Anno 1894" erin. Dakoverstek met strakke lijst. In de linkerzijde, woonhuisdeur met gietijzeren rooster, waarin een koeienkop. Op het voorterrein, rechts van de boerderij, staat een in 1906 gebouwd zomerhuis. Dit heeft gevels van groen geverfd rabathout. Op het dak liggen platte Friese pannen. Het huis heeft een bijzondere vorm. Dit z

Geschiedenis

Op de lijst van burgemeester Amersfoordt komt op deze plaats een boerderij voor met de naam "De Klerk". Deze werd 1894 gesloopt en vervangen door de huidige boerderij.

Situatieve kenmerken

Twee stenen palen markeren de ingang van de wegzijde. Een tamelijk lange lindenlaan voert naar het front van de boerderij. Deze staat precies in de as van de laan. Hierdoor wordt een zekere mate van voornaamheid bereikt.

Redengevende omschrijving

Het gehele complex heeft monumentale waarde. Het betreft een royaal aangelegde boerenplaats met een fraaie entourage van houtopstanden en groenaanleg. Tot het opmerkelijke van deze aanleg behoort onder andere de oprijlaan met lindebomen en de aan het begin geplaatste hekpalen. Bijzonderheden van de boerderij zelf zijn het gedeeltelijk met riet gedekte dak en de aswerking-versterkende middenbouw in de voorgevel. Het in 1906 bijgeplaatste houten huis moet als enig in zijn soort aangemerkt worden. Eveneens is de kruidentuin plus ommuring en tuinhuis zeldzaam in de polder, en van architectonische waarde. In het bijzonder moet er op gewezen worden dat op het terrein een vogelreservaat aanwezig is.

Boerderij Olmenhorst
Soort
Boerderij en woonhuis

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer