Boerderij Mentz

Toon op de kaart »

Gemeentelijk monument
Huidige functie: Restaurant
Bouwjaar: voor 1864

Kenmerken

Boerderijcomplex bestaande uit woonhuis + schuren/stallencomplex. Woonhuis met zadeldak en grote dakoverstekken met geschulpte randen. Schuren met schild- en zadeldaken. Woonhuis met uitgepleisterde gevels. De voorgevel heeft nog de authentieke gevelindeling met o.a. rondboogvensters met zesruiterramen. Het dak is gedekt met blauwe geglazuurde kruispannen. Schuren gedekt met grijze asbestcement leien en golfplaten. De muren zijn gemetseld met rode stenen in kruisverband

Geschiedenis

Deze boerderij is genoemd naar Ing. D.Mentz die deel uitmaakte van een commissie voor de droogmaking van het Haarlemmermeer.

Situatieve kenmerken

Deze boerderij ligt precies in het midden aan de lange zijde van kavel H.30 en is beeldbepalend voor dit deel van de Kruisweg.

Redengevende omschrijving

Het woonhuis heeft een evenwichtige gevel indeling. Dit complex is een kenmerkend akkerbouwbedrijf met een vormgeving die karakteristiek is voor de bouwstijl uit de beginperiode van de polder. De naam van de boerderij herinnert aan Ing. Mentz die een rol gespeeld heeft bij de droogmaking van de polder.

Boerderij Mentz
Soort
Boerderij
Bouwkundige staat
Goed

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer