Boerderij Badhoevedorp

Sloterweg 347, 1171 VD Badhoevedorp | Toon op de kaart »

Gemeentelijk monument
Huidige functie: boerderij
Bouwjaar: 1860

Kenmerken

Boerderij van langgeveltype Het doorgaande zadeldak heeft aan de achterkant een wolfseind en is gedekt met grijze oud-hollandse pannen. Metselwerk van donkerrode vechtsteen. De voorgevel is ingedeeld met drie zogenaamde "zesruiter"ramen. Het zijn schuiframen met een brede middenroede. Zowel onder als boven deze raamkozijnen is een rollaag gemetseld. De ramen zijn opmerkelijk hoog in de gevel geplaatst, als gevolg van een onder het voorhuis gebouwde kelder. De aanwezigheid van deze kelder blijkt onder andere uit de twee lichtopeningen onder beide ramen van de begane grond. Topgevel met geschulpte lijst. De huisdeur bevindt zich in de rechter zijgevel. Links van deze deur zijn drie ramen. Rechts van de deur zijn twee kleinere woonhuisramen bijgeplaatst. Het model hiervan is aanvaardbaar. De indeling van de linker zijgevel heeft veranderingen ondergaan (twee deuren van garageboxen). Een aan de opkamer aansluitend gevelgedeelte is bepleisterd. De achtergevel is nagenoeg geheel gesloten. Rechts was een deuropen

Geschiedenis

Deze boerderij komt voor op de lijst van burgemeester Amersfoordt onder de naam Vrijwel.

Situatieve kenmerken

Op betrekkelijk kleine afstand staat rechts een boerderij uit later tijd. Tussen beide boerderijen is een gemeenschappelijk toegangspad. Er is een mooie tuin, met links een fraaie boomgroep van wilgen. In de as van de boerderij staat op het achtererf een kapberg, met vier houten poten en een dak van golfplaten. Op enige afstand naast de kapberg is een nieuwe schuur gebouwd. Een boomsingel van hoge populieren accentueert de begrenzing van het terrein.

Redengevende omschrijving

Als langgeveltype heeft deze boerderij voor Haarlemmermeer een zeldzaamheidswaarde. Voorts zijn de punten die haar een eigen karakteristiek geven, onder andere: de toegepaste baksteensoort; de eenvoudige voorgevel met opmerkelijk hoog geplaatste ramen; de indeling van deze ramen; de aanwezigheid van een kelder met opkamer direct achter de voorgevel; de vlechtingen in de achtergevel; de beplanting van het erf met bijzondere groep wilgen. Bovendien is voor Haarlemmermeer de hoge ouderdom van deze boerderij van belang.

Boerderij Badhoevedorp
Soort
Boerderij
Bouwkundige staat
Redelijk

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer