Ver-Kijkers

IJweg / Kruising Liniepad, Hoofddorp | Toon op de kaart »

Door: Bertie Kiewiet

Als twee uitvergrote periscopen kijken de witgemoffelde stalen sculpturen van Bertie Kiewiet over de Haarlemmermeerpolder uit. Ze staan ieder op hun eigen lage betonnen sokkel, waardoor ze een tweeling lijken. Inderdaad hebben ze iets menselijks zoals ze daar gebroederlijk met hoge schouders hun blik op het oneindige hebben gericht. De associatie met een periscoop herinnert aan het water dat hier voor de drooglegging in de 19de eeuw was. Toen zouden deze beelden als kijkers van een duikboot boven het wateroppervlak uitgestoken hebben. Maar de twee broers hebben ook iets onverzettelijks zoals ze daar staan: weer en wind trotserend en met een koele onbenaderbaarheid door de hoekige vorm en het witgemoffelde metaal. Ze zijn als het ware een abstracte versie van de bronzen stoere polderwerker van Karel Gomes in het centrum van Hoofddorp.

Oorspronkelijk was de titel van het kunstwerk 'Strandkijkers' en ontworpen voor een locatie aan het water. Maar op die plek vond de gemeente het beeld te dominant en uiteindelijk werd het op de huidige locatie geplaatst. Het maakt niet veel uit: ook als het water niet direct aanwezig is, blijft het een bepalend element van de Haarlemmermeer. De 'Ver-Kijkers' herinneren daaraan en lijken de eerste uitkijkpost te zijn wanneer de polder bedreigd mocht worden.

Ver-Kijkers
Jaar plaatsing
1979
Materiaal
Gemoffeld staal

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer