Schotels

Schuilenburg, bij De Veste, Hoofddorp | Toon op de kaart »

Door: Bas Maters

Is een sportzaal die er van buiten uitziet als een kale schoenendoos nog aantrekkelijk te maken? De kunstenaar Bas Maters (1949-2006) vond het zijn roeping met ingrepen dit soort bouwwerken, als het ware, te corrigeren. Zo gaf hij de sportzaal in Schuilenburg een aantrekkelijker uiterlijk door de wanden lichtblauw te verven met een donkerblauwe plint en het bijgebouw een oranje kleur te geven. Vier schotels op het dak, als een soort Olympische vuurschalen, moeten aan het eenvoudige blok een verheven karakter geven. Door deze verbetering van het gebouw krijgt ook de omgeving, een woonwijk uit de jaren zeventig, een plezieriger aanzien.

Deze toevoeging aan de sportzaal is een van de voorbeelden waar Maters de gebouwde omgeving een lift heeft gegeven. Zijn werkwijze is typisch voor een aantal kunstenaars dat vanaf de jaren zestig tot in de jaren tachtig zogenaamde omgevingskunst maakte. Deze generatie kunstenaars, zoals Karin Daan, Peter Struycken en Jan Hein Daniƫls, worden wel tot de Arnhemse School (de plaats waar zij de kunstacademie doorliepen) gerekend. Vaak in nauwe samenwerking met architecten bepaalden zij hoe ruimtes in en om gebouwen vormgegeven moesten worden om de onherbergzaamheid van koele woonwijken en kantoorkolossen leefbaar te maken. Resultaat was, dat het vaak niet meer duidelijk was waar de architectuur ophield en het kunstwerk begon. Zo werd Bas Maters in 1983 betrokken bij de nieuwbouw van het Utrechtse Rabobank hoofdkantoor. Daar werd op zijn advies geen kaal anoniem blok neergezet, maar een gebouw dat nog enigszins de menselijke maat behoudt.

'Hoe kun je de ruimte zo indelen dat de gebruikers er zich nog prettig in voelen?' is de basisvraag van Maters. Soms zijn de oplossingen (want zo kun je Maters' kunstwerken vaak noemen) eenvoudig. Op de weidse pleinen voor zowel het Scheveningse Kurhaus als voor het Amsterdamse Muziektheater plaatste hij een licht kantelende natuurstenen ring in de grond. Die ring werkt als een visueel middelpunt en is tevens een functionele zitbank.

Schotels
Jaar plaatsing
1988
Materiaal
aluminium, verf

Toon deze locatie op de kaart »

De CultuurAtlas is een initiatief van de
gemeente Haarlemmermeer

gemeente Haarlemmermeer